Äntligen en Mei Tai

FÄRDIG!! Både jag och Mei Taien alltså *pust*. Det var mycket krångel med att sy stickningar genom det vadderade midjebältet.

Det jag har lärt mig är att när man syr genom nåt så tjockt måste man ha hög trådspänning, högsta pressarfotstryck och sist men inte minst något (ett vinkelbeslag i metall) att pressa ned tyget med så att inte pressarfoten "trycker fram"det övre tyglagret och fula veck bildas.

Mei taien är gjord utifrån ett mönster av BellisBellan på "Gör det själv" forumet på Sjalbarn.se


Från början hade jag nästan bestämt mig för att Mei taien skulle färgas, men ju mer jag hanterade tyget (LENDA från IKEA) desto mer gillade jag både strukturen och kulören. Synd att jag inte klär i beige....

Detta har definitivt gett mersmak och mer tyg har redan inhandlats.......



In action


Material: Tyget LENDA från IKEA, det är lite lagom "stretchigt" enligt hörsägen.
Mönster: Utifrån ett mönster av BellisBellan på "Gör det själv" forumet på Sjalbarn.se

Bärsele av duk

Har länge velat sy en egen Mei Tai, men eftersom jag aldrig hade provat nån och var säker på att jag gillar det så valde jag ett "säkrare" kort och sydden en Patapumliknande bärsele.

Jag har en Patapum av äldre modell i min ägo som jag tycker är jätteskön att bära i.Det jag saknar på den är någon sorts förvaringsficka och huvudstöd. Med detta i åtanke funderade jag på hur min nya sele skulle se ut.

Det blev tillslut så att jag ritade av den gamla Patapumen men förlängde ryggdelen så att min lilla tjej skulle sitta mer skyddat.  Jag måste ha fått hjärnsläpp, för jag gjorde varken huvudstöd eller förvaringsficka. Istället fick jag en snilleblixt (tyckte jag då alltså). Eftersom jag är så velig av mig och vill ha alla möjligheter öppna gjorde jag varken huvudstöd eller ficka utan tänkte att jag sätter tryckknappar som gör att man kan komplettera med löstagbart stöd/ficka senare, frågan är när senare kommer att inträffa....




In action


Material: Duken Venny och svart tyg Ditte från IKEA, remmar och spännen någon annanstansifrån (minns ej var) liggunderlag till midjebältet.
Mönster: Avritad och förlängd Patapum bärsele.

Håller på igen...

Med en Mei Tai utifrån ett mönster av BellisBellan på Sjalbarn.se. Bilder kommer framöver....

Håller på....

Att avsluta förvandlingen av ett par gamla jeans till en bärsele/bärsjal. Bilder kommer framöver......

Mitt första plagg....

Mitt syintresse började när jag fick boken "Baby Cool" av min mamma. Där finns beskrivningar av olika barnkläder man kan göra av tex en T-shirt.  På den tiden hade jag ingen egen symaskin utan sydde hemma hos svärmor. 

Det tog mig en hel dag att göra klänningen (med vissa avbrott för amning mm).
 
För att vara det första plagg jag någonsin sytt var (och är) jag  jättenöjd.  Ärmarna är alldeles för långa men jag vek upp dem vilket faktiskt var snyggt.Tycker klänningen ser riktigt tuff ut.
Minns att det var en del sprättande innan klänningen faktiskt gick över huvet på dottern.



Material:  En gammal T-shirt.
Mönster:  Enligt boken "Baby Cool"


Maya blus stl 62

När jag såg Maya blusen i tidningen Ottobre tänkte jag inte att den var nåt för mig att sy.  Men efter att ha kollat runt på alla fina blusar som visas på sybloggar bestämde jag mig för att också försöka. Någon hade tipsat om att blusen borde förlängas och nån annan om att den var lite väl vid i halsen, därför minskade jag halsen ca: 2 cm  och förlängde blusen ca: 2 cm. Med facit på hand skulle jag nog ha tagit in och förlängt ännu mer.

N är just nu 62 cm lång men är ganska smal (4900g), hon har inte fått det härliga babyhullet än, så fast blusen är i "rätt" storlek ser den lite lustig ut på henne tycker jag. Ska kanske sy en större till stora tjejen istället, men då förlänga den rejält.

Tyget som jag sytt blusen i är ett gammalt påslakan mina föräldrar haft. Tyget är precis lagom slitet, så det är både mjukt och svalt. Jag har haft lite svårt att bestämma mig om jag verkligen gillar tyget eller ej, har tidigare sytt en klänning som blev jättefin i det tyget (ska lägga in bild vid tillfälle). Maya-blusen blev sådär i tyget tycker jag. För att göra modellen rätta bör man nog ha ett mindre "förvirrande" tyg.
Hmm, jag måste nog göra en till blus till N iallafall....

Maya-blus i strl 62, något förlängd

Mönster: Ottobre 1/2008
Material: Gammalt lakan. Snedslå av småblommigt tyg. Plastknappar


Optimala blöjfodral....

När N var 2 månader och vi fortfarande använde engångsblöjor i storlek 1 (väldigt små alltså) sydde jag denna blöjförvaring.





Material:  Flodhästtyg från IKEA, vit lakansväv, vita bomullsband.
Mönster:  Jag har gått tillväga på samma sätt som med näsduksfodralen fast större såklart.

Det fick då plats: 2 blöjor, 1 litet paket tvättservetter, plastpåse att lägga bajsblöja i och några tvättlappar. Det går ju också att ha tex ombyteskläder eller annat mellan facken som hålls på plats när allt är ihopknutet.

Nu är det inte de små blöjorna som gäller längre utan tygblöjor som tar mer plats. Vad ska jag nu använda fodralet till?

Tänker sy två blöjförvaringar (en till varje dotter) som jag även ska kunna fästa på vagnen/vagnarna. Håller på att klurar på, vilket tyg jag ska sy i , hur de ska fästas vid vagnen (knyta, snäpplås,knappar,kardborre etc.)  Ska nog utforma det hela lite annorlunda och inte som näsduksfodralen. Idèer välkomnas....

Retro solmössa stl 62

Jag är så STOLT över denna solmössa till min lilla N. Den blev så fin, den passar perfekt och jag är så glad att jag äntligen vågade klippa i det fina påslakanet från 70-talet.

Den här gången fodrade jag med trikåtyg (tror jag det heter, rätta mig annars) från E-slöjd , dels för att N inte har så mycket hår och dels för att färgerna passade så bra.

Det känns som en hel värld av möjligheter öppnar sig med det fina tyget. Nu vill jag göra förklädesklänningar, tunikor, byxor, hättor och ja hur mycket som helst till tjejerna (och mig) i det tyget. Tyvärr räcker väl inte påslakanet hur långt som helst.
Jag har också haft en fundering att spänna upp tyget som en stor tavla i ett av våra sovrum, men, men.....man kan ju inte få allt.... (snacka om lyxbekymmer).



 

Material: Lakan från 70-talet, foder och knytsnören i trikåtyg från E-slöjd, oreangea kantband
Mönster: Avritad solmössa från H&M med små justeringar.

Solmössa till mig

Det blev en vändbar solmössa till mig också. Tycker att färgkombinationen oreange och blå är så fin. Jag har tidigare sytt en madrass till enkel-vagnen i samma tyger vilket jag kommer att visa i nåt inlägg framöver. Kan tilläggas att den vagnen är just oreange och blå....

Jag blev inte riktigt nöjd med mössan, den är ju fin och så, men alldeles för VARM. Det oreangea tyget är alldeles för tjockt för att ha som foder. Nåja man lär sig av misstagen....

Vändbar oreange och blått tyg från IKEA

Vändbar oreange och blått tyg från IKEA

Mönster: Allt om Handarbete 2008/4
Material: Tyg från IKEA

Näsduksfodral

Jag har ju oxå dragits med i näsduksfodralandet som har härjat bland sybloggarna. Vet inte vem det var som började sy dessa fodral men ryktet säger att det var Florin (se mina länkar) som började. Gekko har gjort en beskrivning på sin blogg hur man gör fodralen, som jag följde.

Hursomhelst gjorde jag som Gekko och sydde ett gäng som jag gav till förskolepedagogerna (man får ju absolut INTE säga dagisfröknarna) på dotterns avdelning. 

För att man ska kunna ha fodralen runt halsen, lätt tillgängligt ,sydde jag ditt bomullsband.

Jag är nöjd med resultatet och det bästa är att jag har sett att de verkligen används av förskolepedagogerna (herregud vilket jobbigt ord).
fodralen som gavs till dagisfröknarna

Material:  Tyg från IKEA, gammalt lakan, bomullsband
Mönster:  Gekko/Florin ??

Jag fuskar!

Nu kommer det att se ut som jag är jätteproduktiv ett tag framöver. MEN skenet bedrar (tyvärr) för jag kommer att lägga ut saker jag gjort tidigare, när andan faller på och jag har en stund över.

Solmössa a´la flodhäst

Först ut att visas upp på bloggen är den vändbara solmössan jag sydde klart igår till min 2-åriga dotter.

image3
image4




Har tidigare sytt ett påslakan till täcke, påse till regnskydd och myggnät i det härliga flodhästtyget. Imorse färdades alla dessa flodhästsaker inkl solmössan (och döttrarna såklart) i syskonvagnen till dagis. Det kändes som att flodisarna hade tagit över helt och säkert såg det helt galet ut. Skulle inte förvåna mig om min dotter benäms som "hon med flodhästarna" av förskolepedagogerna.

Dottern protesterade inte mot mössan i alla fall även om hon inte verkade överförtjust.

Material:  Flodhästtyg från IKEA, Tyg Lenda från IKEA
Mönster:  Avritad mössa från PO.P med små justeringar.


Välkommen till min nya blogg!

Jaha!
Då har även jag en egen blogg, det har jag kämpat emot länge nu känns det som.  Men jag vill ju oxå visa upp mina alster och få kommentarer från andra. Jag har surfat runt på andras bloggar länge nog nu.  Det är tack vare alla inspirerande sybloggar som jag syr så det är väl dags att "betala tillbaka" nu.
Kan också vara kul att se om jag verkligen GÖR nåt att visa upp eller om det blir en sån där tråkig blogg där det aldrig händer nåt....

RSS 2.0